Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

aphelandra

2012.09.24

Sárkányfüzér

 

 

Sárkányfüzér Aphelandra squarrosa

Az örökzöld sárkányfüzér számos különféle változatban kapható. Az eredetileg Brazíliából származó fajt a XIX. század végén hozták be Európába, s a viktoriánus korban levelei és virágai harsány, nyers megjelenésének köszönhetően különösen kedvelt növény volt. Az Aphelandra squarrosa eléggé megcsúnyul, ha hagyjuk nagyra nőni, ezért a növényt kb. 45 cm magasra vissza kell csipkednünk és metszenünk. Tetszetős leveleivel és virágaival a sárkányfüzér jól használható, feltűnő cserepes növény. Az egyes fajtáknál 30 cm-re is megnövő leveleken a fehér erek élesen elkülönülnek a levél többi részének csillogó sötétzöldjétől. Magyar nevét virágzatáról kapta a növény, amelyet négyoldalú, 15 cm hosszú sárga fellevelek s az ezekből kiemelkedő valódi virágok alkotnak. A virágok nyár végén jelennek meg, és kb. 2 hónapig díszlenek.

 A sárkányfüzér fürtvirágzatában a valódi virágok a négyoldalú, sárga fellevelekből emelkednek ki.

Hőmérséklet

Fagyérzékeny növény, növekedési időszakában minimum 13 °C-ra van szüksége, a legmegfelelőbb számára a 18-25 °C közötti hőmérsékleti tartomány. Elvirágzását követően akár a 10 °C-os hűvöset is jól tűri.

Napfény

Az Aphelandra elviseli az erős fényt, de ne tegyük ki tűző nyári napnak. Az enyhe árnyékolás is megfelelő, de folyamatosan forgassuk a növényt, hogy körkörösen növekedjék.

Vízigény

Két öntözés között engedjük a talaj felszínét kiszáradni. A hűvösebb nyugalmi időszak folyamán a sárkányfüzért tartsuk viszonylag szárazon. Lehetőség szerint mészmentes vizet használjunk.

Páratartalom

Magas páratartalomra van szüksége. Állítsuk a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal teli tálcára, ügyelve, hogy a gyökereket ne érje víz.

Tápoldat

A virágzat kialakulása idején hetente tápoldatozzuk az Aphelandát. A tavasz végétől a nyár végéig használjunk virágos szobanövényekhez való általános növénytápot.

Átültetés

Tavasszal ültessük át a növényt tőzeg- vagy föld-alapú közegbe. Az előző évi hajtásokat felére vágjuk vissza.

Növénybetegségek

  • kártevők: a pajzstetvek a levelek fonákján gyűlnek össze; a gyapjastetvek a levélnyeleknél bújnak meg; a takácsatkák, tripszek és a fonalférgek is gondot okozhatnak. A kártevők ellen megelőző kezeléssel védekezhetünk. Növekedéskor, kezdetétől használjunk általános rovarölő szerrel átitatott pálcikát, vagy permetezzük a növényt a megfelelő rovarölő szerrel.
  • levélhullás: a túlzott mértékű közvetlen napsütés vagy a túl hideg környezet levélhulláshoz vezethet

szöveg forrása:viragvarazslat.gportal.hu