Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csipkebogyó tea

2012.12.11

Egészséges ital egész télen.

Csipkebogyó tea készítéséhez szeretnék adni ötletet!
Lekvár elkészítése:
Én még nem mertem neki fogni lekvár elkészítésének mert magamtól is sejtettem,milyen nagy munka. 
Akinek van kedve és sok ideje,akár bajlódhat is a lekvár elkészítésével.
(Pár nap elteltével mégis nekifogtam.A későbbiekben le is írom a tapasztalataimat.)
Sajnos a lekvár főzése során a hőkezelés miatt rengeteg C vitamin bomlik le de még akkor is sok hasznos tápanyag marad benne.

Azon töprengtem,hogyan lehetne a szemeket kimagozni és főleg az apró irritáló szőröcskéktől legegyszerűbben megszabadulni.
Megnéztem a patikában vásárolt szárított csipkebogyót és bizony ki van magozva!Hogyan?Aki már próbálta,tudja milyen macerás dolog.
 
Szóval szedtem bogyókat és megmosva a fagyasztóba tettem.
Később elővettem és kiengedés után levagdostam a végeiket egy éles késsel.Ebben az állapotban napokig eláll.Amikor volt időm,egyszerűen ketté törtem hosszában a szemeket és a magokat kiszedtem az ujjammal.A fagyasztás előnye,hogy nem szúrnak a szőröcskék és könnyebb vele tovább dolgozni.

Egy edénybe készítettem vizet mert gyakran le kellett öblíteni kezem,hiszen rátapadtak a magok.
Az így megtisztított gyümölcsöt meleg vízbe tettem és néhány óra múlva leszűrtem.Kész is az egészséges csipkebogyó tea.Aki vadnak találja,tehet bele cukrot vagy mézet és kevés citromlevet is.Nagyon finom!Ananászlével ízesítve különleges italt kreálhatunk belőle.Sokkal egyszerűbb módja a tea elkészítésének ha a csipkebogyót megszárítjuk csont keményre.Természetesen kiszárítás előtt alaposan meg kell mosni de nem szükséges levágni a végeit.Így egész télen felhasználható.Amikor szeretnénk teát készíteni,kb 10 dkg alapanyagról levágjuk a végeit és kicsit megroppantjuk,hogy látszódjanak a magok.Nem kell kiszedegetni belőle hanem langyos vízbe tesszük a gyümölcsöt.Fontos a viszonylag hosszas áztatás mert akkor felszabadul rengeteg C vitamin és a kellemes aromák nagyobbik része is a folyadékba kerül.Ekkor könnyedén le lehet szűrni és egy,a Tokaji aszú színére emlékeztető teát kapunk.Az áztatásra 12-20 órát javasolok.Ekkor egy rendkívül kellemes aromájú italt kapunk.Nem kell aggódni a szőrök miatt mert nem kerülnek a teába.Fontos,hogy ne kevergessük az elegyet szűrés előtt.Egyszer sem szükséges.Ha sajnáljuk kidobni a megmaradt,kiáztatott bogyókat akkor szűrés után szétnyomhatjuk őket egy villa segítségével és víz hozzáadása után jól átkeverjük majd leszűrjük.Kapunk egy viszonylag sűrűbb de kevésbé finom italt,melyet elfogyaszthatunk.Ám nem ajánlom elkeverni az előzőleg leszűrt borostyán színű teával,hiszen annak jóval magasabb az élvezeti értéke.A második szűréskor nem kell várni,hiszen azonnal felszabadul a gyümölcs előzőleg már jól átázott húsa.  


Lekvár készítése.
A hecsedli lekvár az egyik legfinomabb lekvár.Ám készítése nem egyszerű feladat.

Rászántam magam és december közepén elindultam a civilizációtól távol eső, vadon termő növényekben gazdag vidékre.Viszonylag sok vadrózsa bokrot találtam,tűzvörösbe öltözve.Most felkészülten,vödröt és kesztyűt is vittem magammal.
Az aljnövényzettől nehezen tudtam mozogni de azért sikeresen szedtem,közel egy vödörrel. A kesztyűt nem tudtam használni mert az érett szemek könnyen szétnyomódtak és a ragacsos massza miatt nem tudtam bele dobni a vödörbe.Ezért szabad kézzel,milliónyi tüske közt voltam kénytelen folytatni a gyűjtögetést.

005.jpg

Délután a vödörnyi gyümölcsöt megmostam és megpróbáltam paradicsom paszirozóval kisajtolni a szemeket.Szkeptikus voltam az ötletemmel mert elég nagyok a magvai.Igazam volt!Csak plusz munka lett a szerkezet kitisztítása,mosása.Kénytelen voltam más technikát alkalmazni.Felfőztem a szemeket és hagyományos fémből készült szűrőn átpaszíroztam egy evőkanál segítségével.
008.jpg
A munkámat egy robotgép segítségével gyorsítottam.
006.jpg
A meleg gyümölcsöt először turmix szerű állapotig dolgoztam a gépben. Szerenycsére a magok nagyon kemények,ezért egészben maradtak és a szűrőből nem tudtak kiszabadulni. A sűrű masszát egy külön edénybe gyűjtöttem.A munkát gyorsítván a maradék krémes húst, víz segítségével mostam át a szitán.
011.jpg 007.jpg

Később ebből a hígabb anyagból készítettem a szörpöt.
010.jpg 009.jpg
A szörpnek szánt hígabb,de krémes anyagot felfőztem és cukorral kiegészítve üvegekbe töltöttem.Száraz dunsztba tettem.A lekvárnak valót folyamatos kevergetés mellett forrásban tartottam.Amikor a fazék falán jól megmaradt a főzet,akkor lekapcsoltam a gázt és másnapig pihentettem.No meg természetesen magamat!Elég fárasztó egy nap alatt mindent elvégezni.Mivel este jobb dolgom akadt ezért másnap ismét felmelegítettem.Kb 30% cukrot tettem hozzá és kevéske hársmézzel ízesítve,pici üvegekbe töltöttem. 
012.jpg 015.jpg
014.jpg 013.jpg
 
Szerző:Kéri Károly kertész
 

Csipkerózsa, "C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál"

Csipkebogyó (gyepűrózsa) (Cynosbati pseudofructus (Rosa canina L.))

 

csipkerozsa.jpg

 

 

Hogyan gyűjtsük a csipkebogyó (gyepűrózsa) gyógynövényt?

A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként".

Csipkebogyó (gyepűrózsa) hatóanyagai:

Vitaminok, különösen a friss csipkebogyó gazdag C vitaminban, pektin, gyümölcssavak, cukor, karotinoidok, cseranyagok.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Csipkebogyó (gyepűrózsa)?

.A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).

Csipkebogyó (gyepűrózsa) felhasználása:

A csipkebogyó gyenge vizelethajtású és enyhe hashajtó hatású. A gyümölcssavak és a pektin fokozzák a hatást, terápiás célokra azonban nem alkalmazható kielégítő eredménnyel. Kellemes, édes-savanykás íze miatt a drog élvezeti teaként, vagy ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben használható. A csipkebogyómag húgyhólyag- és vesebántalmak, különösen vesekő esetén alternatív gyógymódként alkalmazható. A vitaminban gazdag friss gyümölcshúsból lekvár és gyümölcslé készíthető, illetve vitaminkészítmények alapanyagául szolgálhat.

Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg.

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Jó tudni a csipkebogyó (gyepűrózsa)ről!

Poros utak mellett ne szedjük a csipkebogyót!

Érdekesség a csipkebogyó (gyepűrózsa)ről.

Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. A bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.

Ne forraljuk, csak áztassuk!

Ha teát készítünk belőle, sohase forraljuk fel, ezzel ugyanis búcsút mondhatunk a csipkebogyó C-vitamin-tartalmának. Ehelyett öntsünk a termésre vizet, és fél napig hagyjuk állni! Így a vitamin kioldódik a bogyókból anélkül, hogy sérülne. Mint vízben oldódó vitamin, a C-vitamin könnyen és gyorsan kiürül a szervezetből. A folyamatos utánpótlás érdekében ne egyszerre igyunk meg egy nagyobb mennyiséget, hanem kisebb adagokra osztva, a nap folyamán több alkalommal vigyük be a szervezetünkbe! 

A szárított csipkebogyóban is bőségesen található C-vitamin, még jobb azonban, hogyha a termést frissen szedett állapotában használjuk fel. Az első őszi fagyok idején érdemes „szüretelni”, ezután ugyanis folyamatosan veszít vitamintartalmából.

Forrás:bartosimre.eoldal.hu

 

Csipkelekvár (hecsedli)

Csipkelekvár - Kész, üvegekben plusz tálkában

Hozzávalók:

  • csipkebogyó
  • cukor
  • Dzsemfix (Extra – 2:1 vagy Szuper – 3:1)
Csipkelekvár - Hozzávalók

Csipkelekvár készítését csak megátalkodott bio-mániásoknak ajánlom, ugyanis nagyon időigényes és fárasztó munka. Majdnem egy hetet vesz igénybe, ha naponta csak néhány órát szeretnél vele foglalkozni.

  1. nap: Leszeded a csipkebogyót.
  2. nap: Megmosod, egyenként levagdosod mindkét végét (unalmas, hátfárasztó).
  3. nap: Vízzel felöntöd, kevergetve felfőzöd, és még 1 órát főzöd kevergetve.
  4. nap: A megfőtt csipkebogyót egy nagy finomlyukú szűrőn átpasszírozod. (Ez a legfárasztóbb.)
  5. nap: A sűrítményt megcukrozod (plusz Dzsemfix), felfőzöd, és üvegekbe öntöd.

Az az igazság, hogy a piacon lehet kapni sűrítményt, ezen a télen 800 Ft volt litere. Azzal szinte semmi gond nincs, csak az utolsó pontot kell neked csinálni: cukrozás, felfőzés, üvegbe tevés. Először én is ezt próbáltam ki, de sokkal hígabb lett a lekvár, mint később a sajátom. Így utólag nem bánom, hogy annyit dolgoztam vele! :)

Elkészítés:

Külön élmény, ha ti szeditek le a csipkebogyót! Fél kézzel fogd meg a bogyót, hajlítsd le a szárára merőlegesen, és nyomd felfelé. Ekkor szépen, a tövénél válik el a szárától. Közben persze sokat lehet enni is, itt, a szára felőli végén kell megnyomni, hogy kijöjjön a finom csemege.

Csipkelekvár - Már szedéskor jól le lehet törni a szárát. Csipkelekvár - A szára felőli végén lehet kinyomni a húsát!

Borítsd a csipkebogyót a jól kisúrolt mosogatóba. Engedj rá sok vizet, és mosd át a bogyókat. Utána markolj ki 4-5 szemet, és törd le a szárukat…

Csipkelekvár - Mosd meg a csipkebogyót a mosogatóban! Csipkelekvár - A letörendő szárak a bogyókon. Csipkelekvár - Törd le a szárát!

…a másik végükről pedig a levelet, ha van rajtuk.  A kész bogyót tedd a nagy tálba, a hibásakat és a szárakat meg leveleket pedig egy kis tálkába.

Csipkelekvár - A letörendő levél a bogyón. Csipkelekvár - A bogyó virágos végéről letört levél. Csipkelekvár - Az egyenként átvizsgált csipkebogyók, szár és levél nélkül.

Most egyesével vagdosd le a bogyók virágos végéről a fekete csonkot. (Megszámoltam, a 4 kiló bogyó 1934 szem volt.  :)   ) Ehhez készíts oda egy vágódeszkát, kell egy kis kés, jobbra tégy egy kis tálkát a végeknek, balra egy másik kis tálban gyűjtsd a leskalpolt bogyókat, középen legyen a nagy tál, amiből mindig kiveszel egy marok csipkebogyót. Legyen ott a mérleg is egy újabb edénnyel. Ebbe öntsd át mindig a kis tál kész csipkebogyót, amíg kigyűlik egy kiló.

Csipkelekvár - A virágos vég levágásának kellékei. Csipkelekvár - Egyesével vágd le a csipkebogyók virágos végéről a fekete csonkot! Csipkelekvár - Az első kiló megtisztított csipkebogyó.

Az 1 kg csipkebogyót öntsd át egy jó nagy fazékba. (Legalább kétszer annyi literes legyen, mint ahány kiló a csipkebogyó volt. Én a 4 kg csipkebogyót egy 10 literes fazékban főztem.) Egy papíron húzz egy vonást minden kilónál, az utolsó adagnál azt írd oda, hogy hány deka. Ha elkészültél a vagdosással, akkor így hagyhatod másnapig. De folytathatod is: Öntsd fel annyi vízzel, ahány kiló volt a csipkebogyó. Forrald fel, közben néha keverd meg, nehogy leragadjon.

Csipkelekvár - Készen van a csipkebogyók megtisztítása. Csipkelekvár - Öntsd fel a csipkebogyót ugyanannyi liter vízzel, mint ahány kiló volt a bogyó! Csipkelekvár - Forr a csipkebogyó.

Csipkelekvár - Kevergetve 1 óra hosszat főzd a csipkebogyót!Csipkelekvár - Megfőtt a csipkebogyó.

Felforrástól számítva egy óra hosszat főzd, folyton kevergetve. Könnyen leragad! Fárasztó ez az ácsorgás, úgyhogy a passzírozást – ami az egész lekvárkészítés legnehezebb része – nyugodtan hagyd másnapra!

Csipkelekvár - A főtt csipkebogyó passzírozásának kellékei.A puhára főtt csipkebogyót át kell passzírozni egy sűrű lyukú szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek bele a lekvárba. A nagy szűrőt tedd egy közepes fazékra vagy tálra. A csipkebogyóba kell egy merőkanál, amivel a szűrőbe mered a főzetet. A szűrőbe kell egy kanál, amivel átpasszírozod a bogyót. Kell egy tál “szemétnek”, és hozzá egy másik kanál, amivel kikaparod a passzírozó kanálból a maradékot. Egy kis tálkába tégy egy harmadik kanalat, ezzel kaparod le a szűrő aljáról a lekvárnakvalót. Készíts még oda egy nagyobb fazekat, amibe az átpasszírozott sűrítményt gyűjtöd. Szükséged lesz a mérlegre is. Mielőtt elkezdenéd a passzírozást, mérd le a kis fazék súlyát.

Csipkelekvár - A szűrő.

Egy régi, kedves olvasóm  – Emese – a szűrő pontosítását kérte.
Nagy méretű szűrő, sűrű szövésű fém hálóval.
A piros nyelű már szétment; 2 évi passzírozást bírt ki.

2011. dec. 02.

Csipkelekvár - A szűrő közelebbről. Csipkelekvár - A szűrő hálója közelről.

Tehát merj egy merőkanál főzetet a szűrőbe. A kanállal először lapítsd szét az egész bogyókat.

Csipkelekvár - Merj egy merőkanál csipkebogyófőzetet a szűrőbe! Csipkelekvár - Egyesével lapítsd szét az egész bogyókat! Csipkelekvár - A szétlapított csipkebogyó.

A szűrőnek az egyik felével foglalkozz, jól nyomkodd ki az ott lévő masszát. Ha már alaposan átnyomkodtad, akkor kapard fel a kanállal, és a kanálról egy másik kanállal kapard át a szemetes tálba.

Csipkelekvár - Jól simítsd oda a szűrő egyik felén lévő masszát a kanállal! Csipkelekvár - A jól kinyomkodott masszát kapard fel a kanállal! Csipkelekvár - A szűrőből kikapart száraz selejtet kapard ki a szemetes tálba!

A szűrő alján összegyűlik a préselmény. Ezt időnként kapard le a tiszta (3.) kanállal. Egy merőkanál masszából kb. 20 dkg préselmény lesz, és kb. 10 percig tart egy adag préselése. Tehát néha mérd le a fazekat, és kb. kilónként (úgy az ötödik adag után) kapard át a sűrítményt a nagyobb fazékba. Tehát ha mondjuk 60 dkg volt a fazék, akkor 1,6 kg-nál ürítsd ki a kis fazekat. Mindig jegyezd fel, hogy mennyi sűrítményt öntesz a fazékba! Ugyanis a cukor mennyisége függ majd a sűrítmény súlyától.

Csipkelekvár - A szűrő alján összegyűlt préselt csipkebogyó. Csipkelekvár - Kapard le a szűrő alján összegyűlt préselt csipkebogyót! Csipkelekvár - Ha összegyűlik 1 kg préselmény, kapard át a nagy fazékba!

Csipkelekvár - A végén ennyi a selejt.Csipkelekvár - A végén ennyi az értékes sűrítmény.

Végre elfogyott a feldolgozandó csipkebogyó! Jó sok mag maradt vissza! De szerencsére a sűrítmény is jó sok lett! A selejtet aztán kapard vissza a kis fazékba. A kiürült nagy fazékba önts vizet, melegítsd fel, jól öblítsd át a fazekat, és az öblítővizet öntsd rá a kis fazékba kapart magkupacra. (Ebből majd ivólé lesz, de nem fontos ezzel bajlódnod, ki is dobhatod a magvas-héjas hulladékot.)

Csipkelekvár - A hulladék masszát kapard át a kis fazékba! Csipkelekvár - A kiürült nagy fazékba önts vizet, és melegítsd fel! Csipkelekvár - Az öblítővizet öntsd rá a magkupacra!

Hadd álljon, és most folytasd a lekvárkészítést.

Számold ki, hogy mennyi cukrot kell tenned a lekvárhoz! 1 kg-hoz 33 dkg cukrot és 1 tasak 3:1-es Dzsemfix Supert kell adnod.  (Ha 2:1-es Dzsemfix Extrád van, akkor 1 tasak + 50 dkg cukor kell 1 kg sűrítményhez.) Az a tapasztalatom, hogy annyi sűrítmény lesz, ahány kg volt a csipkebogyó; mert először megduplázódott a főzéskor hozzáadott vízzel, de utána elveszett a fele a passzírozással. Persze, nem kell annyira pontosan számolni, mert 1kg-tól 1,2 kg-ig elég a 33 dkg cukor és az 1 tasak zselésítő. Én pl. a 3,8 kg sűrítményhez 1,1 kg cukrot adtam, és csak 3 tasak Dzsemfixet.

Tehát a kimért cukorból majdnem mindet borítsd a sűrítményhez, a maradék cukorban pedig keverd el a megfelelő számú tasak Dzsemfixet, és azt is öntsd a (majdani) lekvárhoz. Jól keverd át az egészet!

Csipkelekvár - Öntsd a kimért cukrot a csipkebogyó-sűrítményhez! Csipkelekvár - A Dzsemfixet keverd össze egy kevés cukorral! Csipkelekvár - A cukorral elkevert Dzsemfixet is borítsd a lekvárhoz!

Mielőtt odatennéd főni a sűrítményt, nézz utána az üvegeknek. Öblítsd át őket meleg vízzel (a tetőket is), és fejjel lefele fordítva borítsd egy konyharuhára száradni. Tedd oda főni a lekvárt. Állandóan keverd, hogy ne tudjon leégni! Kb. fél óra alatt forr fel. Közben készíts oda a gázra, a lekvár melletti főzőhelyre egy melegíthető tepsit, önts bele vizet, állíts bele annyi üveget, amennyi belefér, és melegítsd.

Csipkelekvár - Szedd elő az üvegeket, és mosd meg őket! Csipkelekvár - Borítsd az elmosott üvegeket száradni egy konyharuhára! Csipkelekvár - Tedd az üvegeket egy tepsi meleg vízbe, a fortyogó lekvár mellé!

Felforrás után már csak vagy 3 percig főzd! Nagyon szép, sűrű lekvár lett belőle! Merőkanállal tölts fel egy kancsót lekvárral, ebből öntöd majd az üvegekbe.

Csipkelekvár - Főzd fel a lekvárt! Csipkelekvár - Jó sűrű állaga lett! Csipkelekvár - A kész lekvárt merd át egy hőálló kancsóba!

Először minden üvegbe csak egy keveset önts, hogy hozzászokjon a meleghez.  Így, keveseket önve menj végig többször minden üvegen. Az utolsó körben öntsd színültig mindegyiket.

Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 1. Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 2. Csipkelekvár - Az üvegek feltöltése - 3., tele vannak.

Tedd rá az üvegekre a tetejüket. Bal kezedre húzz egy edényfogó kesztyűt, jobb kézzel emeld ki az üveget a tepsiből, és bánj vele kesztyűs kézzel. :) Illetve jól markold meg a kesztyűs kezeddel, hogy a másikkal erősen rá tudd csavarni a kupakot. Fejjel lefele tedd le az üveget.

Csipkelekvár - Tedd rá az üvegekre a tetőket! Csipkelekvár - Kesztyűs kézzel fogd az üveget, másik kézzel csavard rá a tetőt! Csipkelekvár - Fejjel lefele tedd le a lekvárt!

Bugyoláld be a lekvárokat, és 5 percig hagyd így őket, fejjel lefele. Utána bugyola ki, állítsd őket a talpukra, majd bugyola vissza, és hagyd úgy másnapig.

Csipkelekvár - Bugyoláld be a lekvárokat! Csipkelekvár - 5 percig hagyd a lekvárokat fejjel lefelé! Csipkelekvár - Bugyoláld ki a lekvárokat, és állítsd őket a talpukra!

Ezzel a lekvár kész, már csak utómunkálatok vannak hátra. (Fontos! Mielőtt a helyükre tennéd a lekvárokat, címkézd fel őket! – Egy kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet erre a fontos befejező lépésre.)

Csipkelekvár - A fazékban lévő maradék lekvárt kapard ki egy kis tálkába!Csipkelekvár - A vízzel hígított magos masszát szűrd le, cukrozd meg, jó ivólé lesz belőle!

Kapard ki a fazékból a maradék lekvárt egy kis tálkába, ezt egyétek meg először. A vízzel hígított magos masszát szűrd le, de most már csak nagyjából passzírozd át, a többi tényleg mehet a szemétbe. A leszűrt ivólét cukrozd meg, és teaiváskor mindig önts egy keveset a pohárba, arra öntsd a teát. Magában nagyon tömény (mármint a csipkelé)!

Csipkelekvár - Ennyi lekvár kimaradt!

Ennek a lekvárnak mindenki örül!

Ajándékba is adhatod!

Jó étvágyat!